Categories
Tipare ii si camasi

Tipar pentru croirea iei

În acest articol am prezentat un tipar pentru croirea iei tradiționale românești.

Dragilor, am încercat să desenez în Paint un tipar pentru croirea iei (cămășii încrețite la gât). Nu uitați că spunem ”ie” doar cămășii de damă. Cămașa bărbătească o numim exact așa: ”cămașă”.

Am luat în considerare o pânză cu lățimea de 155 cm, cum este Catrina netedă de exemplu, pe care o găsiți aici. Am folosit următoarele măsuri (pe care le folosesc la iile mele): 75 cm lungimea cămășii, 65 cm lațima feței și a spatelui, 75 cm lungimea mâncilor, 55 cm lățimea mânecilor (toate măsurile includ 2.5 cm pe fiecare parte pentru tiv). Dacă vreți să știți cum să vă măsurați corect, am vorbit despre asta în articolul ”Cum ne măsurăm corect înainte să croim o ie”, pe care îl găsiți aici.Desenul meu este un pic stangaci fiindca mi-e puțin greu să lucrez în Paint, dar sper să înțelegeți ce am scris. Veți observa în schemă că avem nevoie de 150 cm lungimea pânzei pentru a croi o ie cu măsurile de mai sus. Voi adaptați conform necesităților. Au existat ii cu mâneci foarte largi fiindcă lărgimea mânecilor sugera bogăția purtătoarei, deci nu trebuie să le croiți atât cât am sugerat eu, ci pot fi și mai largi sau mai lungi. Iile sunt de obicei mai scurte, până la jumătatea taliei, dar eu prefer să mi le fac mai lungi (am 1.5 m înălțime, deci pentru mine o ie cu lungime de 70 cm este cam lungă). Voi croiți după măsurile și gusturile voastre.

Urmează și alte articole despre cum ornamentăm o ie tradițională românască, adică cu altiță, încreț și tot ce mai trebuie. Precum și despre cum încheiem o cămașă încrețită la gât. Apoi voi dedica câteva articole și cămășii bărbătești sau cămășii drepte de damă.

Spor la croit și cusut! Pentru pânze și fire nu uitați să vizitați în meniu secțiunile dedicate pânzelor netede, netopite sau topite, precum și cele dedicate firelor de mătase, bumbac sau in 😀 Comenzile se dau la 0747858655 (Popa Elena) și mă puteți suna oricând și pentru orice informații 🙂

By admin

Sunt o mămică cu doi copii, iubesc portul popular și tot ce înseamnă lucru manual, iar din dragoste pentru toate astea am înființat această mercerie online.

11 replies on “Tipar pentru croirea iei”

Felicitări pentru tot! De la faptul că ne încurajați să ne facem propria ie, până la ajutorul dat cu sfaturi și materialele necesare!
Succes în tot ceea ce faceți! Spor tuturor!

Bună ziua,
Recomandați ca lungimea iei/mânecile sa fie de-a lungul pânzei si nu de-a latul?
De ex eu as avea nevoie de mâneci lungimea 75 și ar încăpea ambele la fix in lățimea pânzei, dar am observat ca nici dumnevoastră nu ați ales asa și as vrea sa înțeleg dacă e indicat sa nu fac asta.

Buna ziua! De obicei ideal este ca pe orice material, atunci cand croim, sa o facem cu lungimea pieselor pe lungime panzei (nu neaparat panza pt ie). Am inteles ca altfel, in timp, materialul ar putea intra la apa nu tocmai corect. Sau (si aici ma refer la toate materialele de croitorit) materialul ar putea sa ne tina la purtat… Cam astea ar fi considerentele, din ce am citit si eu. Cam toata lumea asa croieste.

Leave a Reply

Your email address will not be published.